Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Γυρίστε τον γαλαξία με ωτοστόπTo 'Γυρίστε τον γαλαξία με ωτοστόπ' ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία του συγγραφέα Douglas Adams.Μια "τριλογία πέντε βιβλίων" όπως έλεγε ο ίδιος.Ο συνδυασμός επιστημονικής φαντασίας και τρελού χιούμορ χάρισε σε αυτά τα βιβλία πολλούς φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο.Μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο,χωρίς όμως φυσικά να μπορέσει να αποδόσει το παλαβό πνεύμα του Άνταμς σε καμία περίπτωση.

Στο πρώτο βιβλίο της σειράς οι πρωταγωνιστές του (ο Ζάφοντ,η όμορφη Τρίλιαν,ο Φορντ Έσκορτ,το καταθλιπτικό ρομπότ Μάρβιν και ο μοναδικός γήινος της παρέας Άρθουρ Νεντ) αρχίζουν ένα ταξίδι με προορισμό τον μυθικό πλανήτη Μαγραθέα .Για βοηθό τους έχουν τον οδηγό για «οτοστοπατζήδες» που τους παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Το είχα διαβάσει μέσα σε λίγες μέρες και ευχόμουν πραγματικά να μην τελειώσει ποτέ.
Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους όσους δηλώνουν 'φαν' του τρελού χιούμορ (κατηγορίας Μόντυ Πάιθον) και της σάτιρας χωρίς έλεος.Είναι μια καλή επιλογή για 'βιβλίο παραλίας',οπότε αν το πετύχετε μπροστά σας αφεθείτε άφοβα στον κόσμο του.

Κάποια μικρά αποσπάσματα από το πρώτο βιβλίο αλλά και από την συνέχειά του ('Το εστιατόριο στην άκρη του σύμπαντος') για να πάρετε μια ιδέα..


'' Στον πλανήτη Γη,ο άνθρωπος πίστευε ότι ήταν πολύ πιο έξυπνος από τα δελφίνια επειδή εφήυρε τόσα πολλά πράγματα - τον τροχό,την Νέα Υόρκη,τους πολέμους και πάει λέγοντας - ενώ την ίδια ώρα τα δελφίνια απλά κοπρίτευαν στο νερό και διασκέδαζαν.Αντίθετα τα δελφίνια πάντα πίστευαν ότι ήταν πολύ πιο έξυπνα από τους ανθρώπους - ακριβώς για τους ίδιους λόγους. ''


'' Υπάρχει μια θεωρία που δηλώνει ότι αν ποτέ κανείς ανακαλύψει ακριβώς σε τι εξυπηρετεί και για ποιο λόγο υπάρχει το Σύμπαν, αυτό θα εξαφανιστεί και θα αντικατασταθεί από κάτι ακόμη πιο παράξενο και ανεξήγητο. Υπάρχει και μια άλλη θεωρία που δηλώνει πως αυτό έχει ήδη συμβεί. ''


'' Το βαβελόψαρο είναι ένα μικρό κίτρινο ψάρι και είναι ίσως το πιο παράξενο πράγμα στο Σύμπαν. Τρέφεται από την ενέργεια των εγκεφαλικών κυμάτων. Όχι όμως από τα εγκεφαλικά κύματα του ξενιστή του, αλλά από τα εγκεφαλικά κύματα των γύρω του. Απορροφά όλες τις ασυνείδητες διανοητικές συχνότητες αυτών των κυμάτων για να συντηρηθεί. Μετά αποβάλλει στο μυαλό του ξενιστή του μια τηλεπαθητική μήτρα που… Το πρακτικό αποτέλεσμα όλων αυτών είναι πως αν βάλετε ένα βαβελόψαρο στο αυτί σας καταλαβαίνετε αμέσως ότι σας πουν σε οποιαδήποτε γλώσσα. 
Είναι τόσο φοβερά απίθανο να έχει εξελιχθεί στην τύχη κάτι το τόσο τρομακτικά χρήσιμο που μερικοί στοχαστές το θεωρούν σαν την τελική και ακαταμάχητη απόδειξη της ανυπαρξίας του Θεού.
Το επιχείρημα έχει ως εξής: ‘'Αρνούμαι να αποδείξω ότι υπάρχω'', λέει ο Θεός, ‘'γιατί η απόδειξη αποκλείει την πίστη και χωρίς πίστη είμαι τίποτα''. ‘'Αλλά'', λέει ο Άνθρωπος, ‘'το βαβελόψαρο είναι μια ακλόνητη απόδειξη ότι υπάρχεις, έτσι δεν είναι; Δεν θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί τυχαία. Αποδεικνύει την ύπαρξή σου, και συνεπώς, σύμφωνα με τα δικά σου επιχειρήματα… δεν υπάρχεις''.
‘'Αμάν''! Λέει ο Θεός, ‘'αυτό δεν το είχα σκεφτεί'', και εξαφανίζεται σε μια έκρηξη λογικής. ''


'' Στην αρχή δημιουργήθηκε το Σύμπαν.
  Αυτό έκανε αρκετούς ανθρώπους θυμωμένους και θεωρήθηκε γενικά σαν μια κακή ενέργεια. ''


'' Γνωστό για την ατελείωτη λαιμαργία του και την αδιανόητη βλακεία του το Τέρας του Τράαλ (Ravenous Bugblatter Beast of Traal) είναι τόσο ηλίθιο ζώο που πιστέυει ότι αν δεν μπορείς να το δεις,δεν μπορεί να σε δει ούτε αυτό.Αν βρεθείς μπροστά του,το αντιμετωπίζεις σχετικά εύκολα.Φόρεσε μια πετσέτα στο κεφάλι σου και εκείνο θα μπερδευτεί για αρκετό χρόνο ώστε να μπορέσεις στο μεταξύ να βρεις μια διέξοδο. ''

'' -'Συγκεντρώσου στο όνομά του' φώναξε ο Ζάφοντ.
-'Ποιό είναι ?' ρώτησε ο Άρθουρ.
-Ζάφοντ Μπίμπλιμπροξ ο Τέταρτος
-Τι?
-Ζάφοντ Μπίμπλιμπροξ ο Τέταρτος.Συγκεντρώσου!
-Ο Τέταρτος ?
-Ναι,άκου να δεις.Εγώ είμαι ο Ζάφοντ Μπίμπλιμπροξ,ο πατέρας μου ήταν ο Ζάφοντ Μπίμπλιμπροξ ο Δεύτερος,ο παππούς μου ήταν ο Ζάφοντ Μπίμπλιμπροξ ο Τρίτος..
-Τι?
-Έγινε ένα ατύχημα με ένα αντισυλληπτικό και μια χρονομηχανή.Συγκεντρώσου τώρα! ''


'' Είναι γνωστό ότι υπάρχει ένας άπειρος αριθμός από κόσμους,απλά επειδή υπάρχει μια άπειρη ποσότητα από διάστημα.Παρ'όλα αυτά δεν κατοικούνται όλοι.'Αρα υπάρχει ένας πεπερασμένος αριθμός από κατοικούμενους κόσμους.Οποιοσδήποτε πεπερασμένος αριθμός διαιρεθεί με το άπειρο είναι κοντά στο μηδέν,άρα ο μέσος πληθυσμός όλων των πλανητών του Σύμπαντος μπορεί να ειπωθεί ότι είναι μηδέν.Από αυτό βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο πληθυσμός όλου του Σύμπαντος είναι επίσης μηδέν,άρα οι άνθρωποι που συναντάς μερικές φορές είναι πιο πολύ παράγωγα μιας διαταραγμένης φαντασίας. ''"Simple. I got very bored and depressed, so I went and plugged myself in to its external computer feed. I talked to the computer at great length and explained my view of the Universe to it," said Marvin.
"And what happened?" pressed Ford.
"It committed suicide," said Marvin and stalked off back to the Heart of Gold.

12 σχόλια:

 1. Μήπως μπορείς να μας πεις πως δημιουργήθηκε η μηχανή άπειρης απιθανότητας;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Θα σου πω αν απαγγείλεις Βογκονική ποίηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Είσαι σίγουρος ;

  Η βογκονική ποίηση είν' η τρίτη χειρότερη ποίηση στο Σύμπαν. Η δεύτερη χειρότερη είν' η ποίηση των Αζγότθων της Κρία. Κατα τη διάρκεια μιας απαγγελίας από τον Αρχιποιητή τους, Γκρούνθο τον Πεφουσκωμένο, του ποιήματος του, "Ωδή Σ' Ένα Μικρό Σβόλο Στόκου Που Βρήκα Στη Μασχάλη Μου Ένα Πρωΐ Του Μεσοκαλόκαιρου", τέσσερις από το ακροατήριο πέθαναν από εσωτερικήν αιμορραγία κι ο Πρόεδρος του Μεσογαλακτικού Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου επέζησεν έχοντας φάει ένα μόνο πόδι του. Ο Γκρούνθος λέγεται πως "απογοητεύτηκε" από την αποδοχή που 'χε το ποίημά του κι ήταν έτοιμος ν' αρχίσει το διάβασμα του δωδεκάτομου επικού του ποιήματος με τίτλο "Οι Αγαπημένες Μου Γαργάρες Του Λουτρού", όταν το παχύ του έντερο, σε μιαν απελπισμένη προσπάθεια να σώσει τη ζωή και τον πολιτισμό, όρμησε πάνω, μες από το λαιμό του και του στραγγάλισε το μυαλό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ω μαιανδρωδική γρυλλιστοσάλπιγγα..
  οι συχνοουρίες σου είναι για μένα σαν πλιατσικολογημένες αμφικλινερυθροκηλίδες σ' αλλλεργικά πετούμενα.
  Επιψηλάφησε σ' εκλιπαρώ τις πηγαδιαστές μου τορνευτοδρομάδες
  Και βραχνοκρώζοντας σούρε με με ζαρωμένες κληματσίδες!
  Ή θα σε συντρίψω στις ροχαλιασμένες κρεατοελιές με το θολοσπυροθρυμματιστή μου, σοβαρολογώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δεν είναι υπέροχο ποίημα ?
  Είναι σαν μια μίξη Ανδρέα Εμπειρίκου - Έντγκαρ Άλαν Πόε - Κατερίνας Γώγου μετά από ένα ξέφρενο διαπλανητικό πάρτυ με διαγαλαξιακές γαργαροκροτίδες.
  Ο Γκρούνθος ο Πεφουσκωμένος είναι ο Βογκονικός συγγενής του Πάγκαλου,ε ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Το πασόκ είναι γεμάτο βογκονική ποίηση...
  παραθέτω δύο αριστουργήματα του τηλέμαχου χυτήρη

  ΔΕΝΤΡΟ
  ----------
  (Από τη συλλογή "ΘΕΜΑ")
  δεν
  δεν το φύλλο δεν
  δέν-τρο

  δεν η άνοιξη
  δεν η επιθυμία
  δεν ο δόλος δεν
  δεν-τρο

  δεν η λάμψη
  δεν η μανία
  δεν το κόκκινο το κόκκινο δεν
  δεν-τρο

  δεν ω
  δεν α
  δεν αγωνία
  δεν η κρύπτη δεν η κρύπτη δεν η κρύπτη

  δεν
  δεν το φύλλο δεν

  ΟΔΥΣΣΕΙΑ (Από τη συλλογή "Τόποι νέοι")

  Δεμένος τρυφερός αλλιώτικος
  Δεμένος στο κατάρτι μου.
  Τόσα νερά στο δωμάτιό μου!

  Ας έρθουν οι σύντροφοι
  Ας έρθουν οι σειρήνες
  Ας έρθει - έστω - ένας υδραυλικός.

  http://www.hitiris.gr/poemcol.aspx

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Το δεύτερο έχει την χάρη του.
  Το πρώτο όμως προκαλεί εσωτερική αιμορραγία.
  Η Τηλεμαχυτηριακή ποίηση είναι η τέταρτη χειρότερη ποίηση στο Σύμπαν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ευχαριστώ πολύ για την πρόταση. Από τα αποσπάσματα που δημοσίευσες δείχνει να είναι ενδιαφέρον βιβλίο. Θα το προτιμήσω στις καλοκαιρινές μου διακοπές. Να' σαι καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Να 'σαι και και εσύ καλά φίλε μου.Ή θα το αγαπήσεις η' θα το βαρεθείς γρήγορα από τις πρώτες του σελίδες.Δείχνει από νωρίς τις διαθέσεις του αυτό το βιβλίο.
  Eλπίζω να το διασκεδάσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. gmanos007 έγραψες το συντομότερο spoiler που έχει γραφτεί ποτέ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή